10 pravil za oblikovanje portfelja

Stock exchange or bourse

Ne nosite vseh jajc v eni košari! Lahko se vam vsa naenkrat razbijejo in potem boste morali sestavine za svojo pokojninsko omleto iskati pri starajoči se državni kuri, ki že tako nese vedno manj jajc, pa še ta nujno potrebuje za vezivo pri peki bančnih stebrov in kuhanju nepremičninskega trga.

Ne prevažajte vseh košar v istem čolnu! Ko se je potopila balkanska ladja, so z njo na dno odšli vsi vrli regijski pomorščaki. Če ste svoj portfelj razpršili med 10 supermodernih rudnikov bakra ali 20 ultraperspektivnih bosanskih blue-chipov, ste še vedno povsem izpostavljeni eni sami nevarnosti.

Naredite domačo nalogo. Finančni trg je strog učitelj. Preden greste na izpit, se dobro podučite o različnih vrstah naložb in njihovih značilnostih. Vprašajte se o svojih željah, potrebah in odnosu do tveganja. Postavite si realne naložbene cilje. PROblog.si je koristna zakladnica informacij.

Vaša kristalna krogla je samo lepo oblikovan kup stekla! Ne vi, ne vaša osebna vedeževalka in ne vaš borzni posrednik ne veste, kje bo Dow Jones ob koncu leta. Ne mislite, da poznate prihodnost, ker poznate tri pretekle statistike. Največje vlagateljeske napake izhajajo iz pretirane samozavesti in pomanjkljive analize.

Kamor je šel bik, naj ne gre še štrik! Če ste preveč tvegali, zavozili svoj portfelj in utrpeli visoke izgube, lahko to še vedno popravite. Prodajte obstoječe delnice in svoj denar usmerite v naložbe, ki so primerne za vas. Če ste leta 2006 popili preveč vina, vam zaradi tega ni potrebno imeti mačka še v 2011.

Tudi od viška boli glava! Nobenega razloga ni, da bi kupili točke desetih skladov skladov, ki skupaj investirajo v vsako mišjo luknjo na planetu. 30 posameznih naložb ali en globalno razpršen sklad je praviloma povsem dovolj za večino vlagateljev.

Stroški, stroški, stroški! Stroški so najbolj predvidljiva komponenta prihodnjega donosa, njihov vpliv pa je precej višji kot se zdi na prvi pogled. Ali veste, kolikšen del vaše premije življenjskega zavarovanja si odščipne vaš agent? Če ne, potem niste naredili domače naloge. Toda pozor, drobni tisk lahko vsebuje tudi neprijetna presenečenja!

Cesarju, kar je cesarjevega. In niti beliča več! Resda se država sooča z rekordnim proračunskim primanjkljajem, toda če to ne skrbi tistih, ki se iz njega napajajo, zakaj bi ga polnili vi? Pri naložbenih odločitvah vedno premislite tudi o davčnem vidiku.

Nihče ne zna vsega sam! Niti mu tega ni treba. Strokovno oblikovane in vzdrževane portfelje lahko kupite na trgu v obliki vzajemnih skladov. Pod budnim očesom Agencije za trg vrednostnih papirjev in omejitvami naložbene politike upravljavci preprosto ne morejo početi takšnih neumnosti kot jih boste brez ustreznega nadzora verjetno počeli sami.

Pravila ne obstajajo! So samo dobrodušni nasveti ljudi, ki so že kdaj kupili kakšno delnico. Vaša frizerka bo vedno poznala nekoga, ki je uspel ravno zato, ker jih ni poslušal.

E-naslov (vaš e-naslov ne bo prikazan)

Vir: http://osebnost.si/