Aktualno

Sveža imena med zmagovalci natečaja SPP 2017

5. junij 2017

Letošnji Festival Slovenia Press Photo se je zaključil s sklepnim dogodkom v ponedeljek zvečer v Klubu Cankarjevega doma, osrednji del katerega je bila razglasitev avtorjev zmagovalnih del natečaja SPP 2017 ter podelitev plaket in nagrad. SPP Zavod za promocijo fotografije je tudi letos prejel prek 2.300 fotografij, med katerimi je mednarodna strokovna žirija v sestavi Jona Swaina, Enrica Dagnina in Darka Bandića pod predsedstvom Zohre Bensemra izbrala zmagovalne fotografije in foto zgodbe znotraj posameznih fotografij. Najboljša fotografija in foto zgodba leta letos nista bili izbrani, prav tako žirija ni določila zmagovalne foto zgodbe v kategoriji Šport.


(foto: Krisitna Bursać)

Kot so upravičili svojo odločitev, navajajo, da je bila raven kakovosti fotografij pod pričakovanji, urejanje in informacije o fotografijah pa pomanjkljivo ali površno izvedeno. Svetovno priznani fotografi in novinar, ki so večino svojega življenja posvetili delu in poslanstvu poročanja z najbolj perečih svetovnih žarišč na Bližnjem vzhodu, jugovzhodni Aziji, Afriki, Latinski Ameriki in na Balkanu, so se strinjali, da letos ne podelijo zmagovalnih nazivov v kategorijah najboljše fotografije in foto zgodbe natečaja ter naziva najboljše športne foto zgodbe. »Odločitve nismo sprejeli zlahka, vendar ne bi bilo prav, če bi sprejeli kompromis. S tem bi predstavili napačno sliko in spodkopali status priznanj. Sploh v času, ko je novinarstvo pod tolikim pritiskom, preiskavo, kritiko in v negotovosti, je bolj kot kdaj koli prej nujno, da novinarji blestijo in vzdržujejo visok standard,« so zapisali v pismu sodelujočim in drugim slovenskim poročevalcem v upanju, da jih le-to spodbudi k bolj celostno kakovostnim prijavam.

Na zaključnem dogodku sta bila prisotna dva člana žirije, in sicer Darko Bandić in Enrico Dagnino, ki sta posamezne zmagovalne izbore žirije individualno komentirala. Dogodek je povezoval direktor SPP Zavoda za promocijo fotografije, Matej Leskovšek (Thomson Reuters). Nekaj besed o sodelovanju z medijskim pokroviteljem, časopisno hišo Delo, je povedal tudi urednik Sobotne priloge, Ali Žerdin. Izbrana zmagovalna dela natečaja bodo namreč objavljena v prihajajoči izdaji Sobotne prilog, 10. junija 2017. Po razglasitvi je sledilo odprtje razstave zmagovalnih del v Mali galeriji Cankarjevega doma, kjer bodo na ogled do 25. junija 2017.

Predvideni glavni nagradi za najboljšo fotografijo in foto zgodbo natečaja so podelili najboljši fotografiji in foto zgodbi v kategoriji Novice in s tem počastili svojo zavezo novinarski fotografiji.

Zmagovalci natečaja Slovenia Press Photo 2017 po posameznih kategorijah:


NOVICE:
Fotografija: Andrej GUBIČ – Drugi dan v Kemisu.Foto zgodba: Matic ZORMAN – Radikalizacija in rekrutiranje džihadističnih borcev na Kosovu

Spodnja fotografija: Matic Zorman - Verniki med molitvijo v glavni mošeji v Podujevem, ki jo vodi imam Idriz Bilalli. Po zaslugi profesorja in imama Billalija, javnega kritika radikalizacije in zagovornika tradicionalnega Islama, je to mesto ob Kosovsko-Srbski brez radikaliziranih posameznikov. 8. maj, 2017ŠPORT:
Fotografija: Matic RITONJA – Kolesarji v kolesarskem parku
/

NARAVA:
Fotografija: Andrej TARFILA – Zamrznjeno Blejsko jezero
    Častna omemba: Almira ĆATOVIĆ – Srčna pot v gozdu Stražun v Mariboru
Zgodba: Matjaž KRIVIC – Industrija pridobivanja litija na solnih ploščadih v Salar de Uyuniju v BolivijiLJUDJE:
Fotografija: Matjaž TANČIČ – Rdeči (komunistični) turizem v Yananu na Kitajskem
Zgodba: Almira ĆATOVIĆ – Zgodba o Silvi, 63, ki kot preživela za rakom na dojki kot aktivistka podpira obolele z rakom

KULTURA:
Fotografija: Saša HUZJAK – Urbana koregrafija Zelena miza Mateje Bučar na Poštni ulici v Mariboru
Zgodba: Matjaž TANČIČ – Ilegalni novoletni punk koncert v mestu Yangoon
SPP Zavod za promocijo fotografije je Festival z natečajem za dokumentarne in novinarske fotografe priredil že osmič, letos je tako potekal v sklopu spremljevalnega programa razstave Roberta Cape v sodelovanju s Cankarjevim domom. V okviru Festivala sta se odvili dve okrogli mizi z domačimi in tujimi gosti na temo vojnega poročevalstva kot poklica, stroke in poslanstva ter predavanje profesorja dr. Anthonyja Feinsteina, kanadskega psihiatra, ki zadnjih 17 let namenja raziskavam čustvenega zdravja vojnih poročevalcev.

______________________________________________________________________________________


(foto: Krisitna Bursać)

PISMO STROKOVNE ŽIRIJE

After considered discussion the Jury has this year reluctantly - but unanimously - agreed that it could not select a winner in the following three categories:

Best Sports Photo Story,  Best Single Image,  Best Overall Photo Story.

The Jury found that the quality of entries did not reach the high standard expected.   Many entries were badly edited and to our great surprise there were no captions on some of them which is sloppy and, frankly, pretty inexcusable.

There were certainly some good and imaginative ideas but they were poorly executed. Given that we have some excellent photographers in Slovenia who are internationally renowned we found this surprising and disappointing.

We did not take this decision lightly. But it would have been wrong for us to compromise. To have done so would be sending the wrong signal and undermine the status of the awards.  At a time when  journalism  is under so much pressure, scrutiny, criticism and uncertainty, more than ever we need our photographers to shine and maintain a high standard.

By not giving these awards in these three categories this year we are making a positive statement that we expect next year's entries to be top grade.

We want to encourage our photographers to give more of themselves; to be more passionate and engaged in their subject matter. More determination, thought and hard-work will surely be rewarded by better quality in the future.

Zohra Bensemra - Jury President, Jon Swain, Enrico Dagnino, Darko Bandić


PREVOD

Po dolgem preudarjanju se je žirija soglasno odločila, da ne more razglasiti zmagovalca v naslednjih treh kategorijah:

najboljša foto zgodba v kategoriji šport,  najboljša fotografija natečaja,  najboljša foto zgodba natečaja

Žirija je ugotovila, da kakovost fotografij ni dosegla pričakovanih visokih meril.  Številne fotografije so bile slabo urejene in nekatere, v naše veliko presenečenje, niso imele podpisov, kar se nam zdi površno in nedopustno.

Med njimi smo našli nekaj dobrih in domiselnih idej, vendar so bile slabo izpeljane. To se nam je zdelo presenetljivo in obžalovanja vredno, glede na to, da je v Sloveniji nekaj izvrstnih, mednarodno uveljavljenih fotografov.

Odločitve nismo sprejeli zlahka. Vendar kompromis ni prišel v poštev. Šlo bi za napačno sporočilo, ki bi spodkopalo pomen nagrad.  V času, ko je novinarstvo pod pritiskom in drobnogledom ter deležno kritik in negotovosti, krvavo potrebujemo fotografe, ki bodo opravljali briljantno delo in ohranjali visoke profesionalne standarde.

Z odločitvijo, da v omenjenih kategorijah ne podelimo nagrade, izrekamo pozitivno pričakovanje vrhunskih fotografij v naslednjem letu.

Fotografe želimo spodbuditi, da se bodo svojemu delo posvečali bolj zavzeto; z večjo strastjo in predanostjo tematiki. Večja zavzetost, premišljenost in trdo delo bodo zagotovo poplačani z boljšo kakovostjo.

Zohra Bensemra - predsednica žirije, Jon Swain, Enrico Dagnino, Darko Bandić

Predavanje prof. dr. Anthonyja Feinsteina - ŽIVETI V NEVARNOSTI: Duševno zdravje vojnih poročevalcev

31. maj 2017

Dr. Anthony Feinstein se v svojem članku War Photography: The Physical and Psychological Cost, objavljenem v The Journal of Humanities in Rehabilitation, spominja pacientke, ki so jo k njemu napotili potem, ko je bila na urgenco pripeljana, ker je kazala simptome možganske kapi. Kljub temu da slika možganov ni kazala nobenih abnormalnosti, pa je nevrološka preiskava pokazala določene atipične znake, ki so nakazovali na psihološko travmo oziroma neobičajne spremembe v zaznavanju in stopnji zavesti. Po njunem prvem srečanju se je slika zjasnila – travma, ki jo je izkusila v več kot desetih letih poročanja s prvih bojnih linij, je terjala svoj davek. Ko se je vrnila z območij vojne in drugih grozot nazaj v domovino, se je trpljenje za njo šele začelo.
Sprva je oklevala, da bi svojo čustveno stisko sploh priznala kot resnično. Zavedala se je, da je njeno počutje na terenu neuravnovešeno in da postaja bolj in bolj tesnobna, vendar je težave reševala s samozdravljenjem z alkoholom. Dr. Feinstein pravi, da ga je pri tem najbolj pritegnil njen odgovor na vprašanje, zakaj ni poiskala pomoči. »Ne razumete mojega poklica,« mu je zaupala, »če si čustveno nestabilen, ne boš nikoli več poslan na tovrstne misije. Pomeni konec tvoje kariere. Životariš naprej, vendar ne pokažeš, kako čutiš. To vemo vsi.«
To razkritje mu je vzelo dih, pripoveduje naprej in se spomni, da je ob tem spoznanju nemudoma prosil svojo ekipo, naj analizira literaturo, povezano s tematiko vojne, konfliktov in psihološkega učinka na poročevalce. Temu je sledilo še eno presenečenje – popolna odsotnost kakršnekoli literature je pomenila, da je stroka vedenjske psihologije v precejšnji gmoti raziskav o travmi veteranov, gasilcev, policistov in žrtev zločinov popolnoma spregledala poročevalce kot ene od osrednjih akterjev aktualnega dogajanja po svetu. Obenem pa je ta ogromna vrzel v njem vzbudila še večje zanimanje za nadaljnjo raziskavo.
Po več kot desetletju raziskovanja imamo čast osebno poslušati pionirja s področja, ki se posveča obravnavi duševnega zdravja vojnih poročevalcev. V okviru spremljevalnega programa razstave Roberta Cape bo v sklopu Festivala Slovenia Press Photo 2017 o svojih izsledkih predaval kanadski doktor psihiatrije, Anthony Feinstein.
Anthony Feinstein je profesor psihiatrije na Univerzi v Torontu in prejemnik Guggenheimove štipendije. Zadnjih sedemnajst let je posvetil raziskovanju čustvene prizadetosti novinarjev v prvih bojnih vrstah ter kako nanje vpliva delo v ozračju spopadov in razdejanja. Zbral in preiskoval je podatke poročevalcev iz vojne v nekdanji Jugoslaviji, Iraka, Mehike, Sirije, Kenije in Irana. Še zlasti se je osredotočil na stanja kot posledice prisostvovanja veliki nevarnosti in njeni izkušnji, kot so posttravmatska stresna motnja (PTSD), depresija, anksioznost in zloraba prepovedanih snovi. Ker danes njegova baza vsebuje podatke o več kot osemstotih poročevalcih iz bojnih linij, se je lahko osredotočal na duševno zdravje posameznih skupin novinarjev, npr. fotografov, svobodnih ustvarjalcev in žensk. Proučeval je tudi razloge in motive novinarjev, ki se odločajo za poročanje z vojnih območij.

Na predavanju bo predstavil svoja spoznanja o duševnem zdravju vojnih poročevalcev in o tem, kako lahko skrbijo zanj. Osrednje sporočilo predavanja je, da je dobro novinarstvo odvisno od zdravja njegovih ustvarjalcev in da bi se z enako skrbjo morali posvečati tako telesnemu kot duševnemu dobremu počutju.
V sodelovanju s Slovenia Press Photo

Več o delu prof. Anthonyja Feinsteina:

https://scholarblogs.emory.edu/journalofhumanitiesinrehabilitation/2017/05/02/war-photography-the-physical-and-psychological-costs/

http://www.theglobeandmail.com/multimedia/shooting-war/article30173312/

Okrogli mizi VOJNI POROČEVALEC - poklic, stroka, poslanstvo II se pridružuje legendarni Jon SWAIN

31. maj 2017

Zaradi okoliščin v Mosulu se Remy Ourdan, francoski novinar in vojni dopisnik časnika Le Monde, in Laurent van der Stock, neodvisni vojni poročevalec in dopisnik časnika Le Monde, ne bosta mogla udeležiti okrogle mize Vojni poročevalec – poklic, stroka, poslanstvo II.

Na petkovi okrogli mizi se nam tako pridružujeta Jon Swain, legenda vojnega poročevalstva - njegove izkušnje so bile upodobljene v filu The Killing Fields, ki je bil leta 1984 nagrajen z oskarjem in Enrico Dagnino, svetovno priznan fotograf, ki razstavlja in objavlja po celem svetu.

Na okrogli mizi bosta kot napovedano sodelovala Zohra Bensemra, aližirska fotografinja, ki je kot prva ženska fotografinja poročala za El Watal, in Darko Bandić, večkrat nagrajeni hrvaški fotograf, ki dela za Associated Press.

Prisotnost za vse fotografske navdušence OBVEZNA! :)


Natečaj Slovenia Press Photo 2017

7. maj 2017

Prijave na letošnji natečaj SPP bomo odprli 10. maja 2017.

Vabljeni vsi profesionalni in ljubiteljski fotografi s prebivališčem v Sloveniji, da svoja dela prijavijo na enega največjih slovenskih fotografskih natečajev, ki poteka v sklopu Festivala Slvoenia Press Photo.

Kot vsa leta, prijave sprejemamo v naslednjih kategorijah:
Novice, Šport, Ljudje, Kultura in zabava, Narava in okolje.Tudi letos bo prijavljene fotografije ocenjevala priznana mednarodna žirija, ki bo izbrala zmagovalno fotografijo in foto zgodbo znotraj posameznih kategorij.

Fotografije lahko prijavite prek spletne prijavnice, do katere dostopate s klikom na "Prijava fotografij" v zgornjem desnem kotu. Navodila za prijavo fotografij najdete pod zavihkom "Pravila natečaja".

Najboljša dela, izbrana s strani mednarodne žirije bodo razglašena na zaključnem dogodku v Cankarjevem domu, 5. junija 2017 ob 20.00 uri.

Zmagovalne fotografije in foto zgodbe bodo objavljene v posebni izdaji Sobotne priloge dela in razstavljene v Cankarjevem domu od 5. do 25. junija 2017.


Natečaj #SPP2017 poteka v okviru Festivala Slovenia Press Photo, ki letos poteka v sklopu spremnega programa razstave Roberta Cape v Cankarjevem domu.

Za več informacij o prihajajočih dogodkih in gostih nam lahko sledite tudi na Facebooku @Zavod SPP in @Slovenia Press Photo.

Predstavljamo Katalog zmagovalni del natečaja SPP 2016

28. julij 2016

Letošnja zmagovalna dela natečaja SPP so prvič v zgodovini Festivala SPP 18. junija izšla v tiskanem mediju, in sicer poebni, priložnostno razširjeni izdaji enega najbolj branih tednikov - v Sobotni prilogi Dela. Tako smo letošnji, s strani mednarodne žirije izbran nabor najboljših fotografij približali širši javnosti v obliki, ki najbolj povzema bistvo novinarske in dokumentarne fotografije.

Kot vsa leta doselj, pa predstavljamo tudi edinstven Katalog zmagovalnih del natečaja SPP 2016 (PDF; velikost:6 MB ), v katerem so zbrane vse zmagovalne fotografije in spremne besede. Katalog je tokrat dostopen v digitalni obliki na pod zavihkom Gradiva za medije/Sporočila za medije (Sobotna priloga) za prenos na osebne računalnike.

Še enkrat hvala vsem, ki ste bili z nami že sedmo leto, in se vidimo zopet prihodnje leto!

Zmagovalci Slovenia Press Photo 2016

14. junij 2016

Festival Slovenia Press Photo 2016 se je zaključil z razglasitvijo zmagovalcev natečaja Slovenia Press Photo 2016, med katerimi je bilo nekaj že znanih imen in nekaj, ki so se med najboljše slovenske novinarske fotografe uvrstili prvič. Mednarodna žirija pod vodstvom Reinharda Krauseja je v dvodnevnem žiriranju pregledala več kot 2500 fotografij in nazadnje izbrala skupno 11 zmagovalcev znotraj posameznih petih kategorij. Nagrado za zmagovalno fotografijo celotnega natečaja SPP 2016 je prejel Bojan Velikonja, nagrado za najboljšo reportažo natečaja pa Matej Povše. Njune fotografije prikazujejo izseke iz dogajanja med begunsko in migrantsko krizo, ki je nedvomno eden največjih in najpomembnejših dogodkov zadnjih let.

foto: Borut Krajnc
 

Letošnja mednarodna žirija v sestavi Reinharda Krauseja, globalnega urednika fotografije za agencijo Reuters, Sophie Batterbury, urednice fotografije pri spletnem časniku i Newspaper (do ukinitve pa tiskanih izdaj The Independenta), in Arisa Messinisa, glavnega fotografa grškega oddelka Agence France Presse (AFP), je v petek in soboto ocenjevala prek 2500 prispelih fotografij slovenskih fotografov ter izbrala najboljše fotografije in foto reportaže v posameznih kategorijah. Enotni so si v mnenju, da dela slovenskih fotografov dosegajo visok mednarodni nivo, so raznovrstna ter odražajo spretnost in izkušenost fotografov, zato je bila njihova naloga vse prej kot lahka.

Letošnji zmagovalci so na zaključnem dogodku Festivala v Cankarjevem domu prejeli plakete in nagrade Lumu, njihova dela pa bodo predstavljena tudi v razširjeni izdaji Sobotne priloge, ki bo izšla 18. junija 2016, v okviru sodelovanja z medijskih pokroviteljem časopisno hišo Delo, d.o.o. Slednja novost poskuša slovensko novinarsko fotografijo in fotografe še bolj približati javnosti, saj se v svojem bistvu foto novinarstvo zavzema za razkrivanje in pripoved zgodb, informiranje in se nenazadnje želi dotakniti vseh nas ter spodbuditi naš odziv na dogajanje v svetu. Da fotografija lahko pove več kot tisoč besed, potrdijo tudi letošnja zmagovalna dela, ki predstavljajo kritične trenutke akutalnih dogajanj, intenzivne izseke iz življenja skupnosti in odražajo dimenzije naše družbe, ki so težko opisljive zgolj z besedami.

ZMAGOVALCI NATEČAJA SLOVENIA PRESS PHOTO 2016

zmagovalna fotografija natečaja SPP 2016: BOJAN VELIKONJA
zmagovalna reportaža natečaja SPP 2016: MATEJ POVŠE
 

    KATEGORIJA NOVICE

zmagovalna fotografija: MATEJ POVŠE
zmagovalna reportaža: MATIC ZORMAN

    KATEGORIJA ŠPORT

zmagovalna fotografija: BORUT SLUGA
častna omemba: JAKA GASAR
zmagovalna reportaža: JAKA GASAR

    KATEGORIJA NARAVA IN OKOLJE

zmagovalna fotografija: BORINA MIŠICA
častna omemba: MATIC ZORMAN
zmagovalna reportaža: MAJA HITIJ

    KATEGORIJA KULTURA IN ZABAVA

zmagovalna fotografija: BOJAN VELIKONJA
zmagovalna reportaža: MIRO MAJCEN
častna omemba: ALJOŠA GRAČNER

    KATEGORIJA LJUDJE

zmagovalna fotografija: CIRIL JAZBEC
zmagovalna reportaža: MATJAŽ KRIVIC

Odprtje razstave Pulitzerjevih nagrajencev napolnilo Galerijo Kresija

10. junij 2016

Ljubljana - Včerajšnje odprtje razstave ekipe Reuters, ki je prejela skupinsko Pulitzerjevo nagrado, je pritegnilo nemalo gostov, ljubiteljev fotografije in fotografov v Galerijo Kresijo v centru Ljubljane. Selekcija fotografij, prvič prikazanih v obliki razstave, ponazarja trenutke iz aktualnega dogajanja begunske in migrantske krize na območju Balkana in širše. Med nagrajenci je prvič v zgodovini tudi Slovenec Srdjan Živulović.

Zbrano množico so nagovorili predstojnica Galerije Kresija Mateja Veble, direktor SPP Zavoda za promocijo fotografije, Matej Leskovšek, globalni urednik fotografije za Reuters, Reinhard Krause, ter avtorji Laszlo Balogh in Bernadett Szabo in Madžarske, Stoyan Nenov iz Bolgarije in seveda Srdjan Živulović. Nekaj besed so namenili zgodbi posameznih fotografij in obenem delili občutja, ki so jih prelivala ob pogledu skozi fotoaparat, uprt v kritične trenutke življenj mnogih beguncev in migrantov.

Izbor zgolj 17 fotografij, ki reprezentativno predstavljajo zgodbo, ki že več kot eno leto pretresa Evropo in svet, je bil težka naloga, je povedal Reinhard Krause, vendar je obenem Reutersu prinesla prvega skupinskega Pulitzerja in tako potrdila, da delajo dobro in znajo zgodbi ne le slediti, ampak jo ujeti. Razstava prikazuje trenutne izseke iz širokega geografskega področja vse od grške obale pa do Nemčije in lokalne kontekste, dogajanja na dolgi poti prek Balkana. Ogledate si jo lahko do 23. junija 2016.


Foto: Borut Krajnc


 

Nekaj utrinkov z odprtja razstave slovenskih nagrajencev World Press Photo

8. junij 2016

Ljubljana - V polni Galeriji Fotografija so avtorji in vodja galerije včeraj odprli razstavo slovenskih nagrajencev World Press Photo. Po uvodnem nagovoru Barbare Čeferin so nekaj besed o zmagovalnih fotografijah povedali tudi avtorji Joco Žnidaršič, ki je nagrado prejel leta 1977, ter Matjaž Krivic in Matic Zorman, ki sta nagradi prejela letos.

Več na spletni strani Galerije Fotografija in Facebooku.

Foto: Tina Deu


Foto: Tina Deu


Foto: Tina Deu

Objavljamo imena članov žirije in program Festivala SPP 2016

1. junij 2016Mednarodno žirijo natečaja Slovenia Press Photo 2016 sestavljajo Reinhard Krause, globalni vodja fotografije pri Reutersu, urednica fotografije pri i Newspaper (predhodno pri The Independentu), Sophie Batterbury, in svetovno znana fotografa Daniel Etter in Aris Messinis, ki sta za svoje delo prejela že številna prestižna priznanja. Več o žirantih si lahko preberete pod zavihkom "Mednarodna žirija".

Obenem pa objavljamo tudi program letošnjega Festivala Slovenia Press Photo, ki bo poleg razstav slovenskih nagrajencev World Press Photo v Galeriji Fotografija in Pulitzerjevih nagrajencev 2016, ekipe Reutersa, v Galeriji Kresija, obsegal tudi razpravo z gosti festivala. Pogovarjali se bomo o fotografiji in medijih ter aktualnem dogajanju begunske in migrantske krize. Razprava bo potekala v petek, 10. junija 2016, ob 20.00 uri v Galeriji Kresija. Z nami bodo žiranti ter člani in urednik ekipe Reuters, ki je letos prejela prestižno nagrado.

Zaključni dogodek z razglasitvijo rezultatov žirije in podelitvijo plaket in nagrad Lumu avtorjem zmagovalnih del, se bo kot vsako delo odvijal v Cankarjevem domu. Kot novost pa bodo zmagovalne fotografije in spremne besede objavljene v razširjeni izdaji Sobotne priloge, ki bo izšla 18. junija 2016.


Letos zmagovalna dela "razstavljena" v Soboti prilogi

30. maj 2016

V preteklih letih smo najboljše fotografije na ogled postavili v obliki klasične fotografske razstave, tokrat pa v sodelovanju z medijskim pokroviteljem, časopisno hišo Delo, pripravljamo posebno poslastico.

Letošnje zmagovalne fotografije bodo svoje zgodbe pripovedovale v svojem naravnem okolju  – na časopisnem papirju in očeh širše javnosti, kamor tudi spadajo. Objavljene bodo v razširjeni izdaji Sobotne priloge, ki bo izšla 18. junija 2016.

Veseli nas, da lahko sodelujemo v projektih, ki omogočajo prepoznavnost in priznanje slovenskih fotografov, ter tako pripomoremo k osnovni viziji novinarske in dokumentarne fotografije  – pripovedovanju zgodb, ki ne smejo biti spregledane. Tako lahko javnosti ponudimo bolj celosten prikaz aktualnih dogodkov doma in v tujini ter obenem proaktivno informiramo in vključujemo občinstvo.

Sobotna priloga, tednik s skoraj polstoletno tradicijo, je popolno okolje za tematiko in zgodbe, ki jih dokumentirajo zmagovalne fotografije, ter odlična priložnost za predstavitev vrhunskega nivoja slovenske fotografije in fotografov.Lumulabs pokrovitelj nagrad SPP 2016

18. maj 2016SPP Zavod za promocijo fotografije z veseljem sporoča, da pokrovitelj Festivala Slovenia Press Photo 2016, podjetje Lumulabs, vsem zmagovalcem natečaja SPP 2016 v posameznih kategorijah podarja svetlomer Lumu.

Veseli nas, da sodelujemo z mladim slovenskim podjetjem, ki prispeva k razvoju tehnologije na fotografskem področju. Osnovna ideja svetlomera Lumu je natančen senzor svetlobe, povezan z zmogljivo napravo, ki jo imamo ves čas pri sebi - pametnim telefonom. Na ta način Lumu spreminja stara prepričanja, kaj vse zmore svetlomer.

Več o napravi in podjetju na povezavi http://lumu.eu/ oziroma na Facebook strani https://www.facebook.com/lumu.meter.


Odprte prijave na natečaj Slovenia Press Photo 2016

15. maj 2016

V nedeljo, 15. maja 2016, ponovno odpiramo prijave na natečaj novinarske in dokumentarne fotografije Slovenia Press Photo, kjer lahko sodelujejo vsi fotografi s stalnim prebivališčem v Sloveniji z neomejenim številom posameznih fotografij in reportaž v petih kategorijah. Prijave zbiramo do vključno 9. junija 2016, ko bo mednarodna žirija, sestavljena iz priznanih imen s fotografskega področja, odločila o zmagovalcih.

Zmagovalna dela bodo razglašena na uradnem dogodku 13. junija 2016 ob 19. uri v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma.

Vljudno vabljeni k sodelovanju!

KDAJ: zbiranje prijav od 15. maja do 9. junija 2016

KJE: prek elektronskega obrazca pod "Natečaj: Prijava fotografij"

KAJ: prijava fotografije ali fotoreportaže (3 do 10 fotografij) v okviru ene izmed 5 kategorij: Novice, Šport, Ljudje, Kultura in zabava, Narava in okolje (število prijavljenih fotografij ni omejeno)

KDO: prijavijo se lahko vsi fotografi s prebivališčem v Sloveniji s fotografijami, ki ustrezajo pogojem, objavljenim pod "Natečaj: Pravila natečaja" (sodelovanje je anonimno)

Si.mobilov in SPP nagradni fotografski natečaj Si.fotograf?

1. avgust 2015

»Doživi in deli!«

V poletnih dneh se vsi radi odpravimo na izlete in počitnice k jezerom, morju, morda v hribe ali na oddih na podeželje, v vinsko klet, v muzej, ob Robbov vodnjak ali staro mestno jedro domačega kraja. Na srečo je Slovenija polna kotičkov, ki so kot iz pravljice, mi pa imamo pri roki telefon ali fotoaparat in se za trenutek prelevimo v fotografe.

Za to smo letošnje poletje lahko tudi nagrajeni!

Zavod SPP po natečaju za profesionalne fotografe v sodelovanju s Si.mobilom prireja še nagradni natečaj za vse, ki boste fotografije z znanih slovenskih lokacij delili s prijatelji na Facebooku!

#semfotograf

Ko posnameš fotografijo s prijatelji na kateri od prepoznavnih destinacij v Sloveniji in jo deliš na Facebooku, v spremnem besedilu dodaš še #semfotograf, pripišeš, kje in kdaj je bila fotografija posneta ter se tako poteguješ za nagrado v višini 1.000 evrov, ki jo podarja Si.mobil! Ta ti bo zagotovo omogočila, da se odpraviš na še kakšen poletni oddih.

Natečaj traja do 21. avgusta 2015!

Najbolje, da všečkaš tudi Facebook stran natečaja Si.fotograf?, kjer bomo objavljali novičke in ostale sodelujoče fotografije.

Z uporabo oznake #semfotograf se strinjaš s pravili sodelovanja, objavljenimi na Facebook strani natečaja. Pogoj za prejem denarne nagrade je Izjava o lastništvu in prenosu avtorskih pravic avtorja izbrane zmagovalne fotografije natečaja in njena/njegova prisotnost na zaključnem dogodku 25. 8. 2015 v Galeriji Fotografija.Zaključek festivala Slovenia Press Photo 2015

10. junij 2015

Festival Slovenia Press Photo 2015 se je uradno zaključil. Bilo je pestro, poučno, navdihujoče, podprto s predavanji, delavnicami in razstavami priznanih mednarodnih imen s področja fotografije.

Za vse ljubitelje fotografije je v okviru festivala potekal bogat program, ki je poleg osrednjega natečaja vključeval tudi predavanja, delavnice in razstave.

Hvala vsem, ki ste s svojimi deli sodelovali na fotografskem natečaju, obiskovali predavanja in razstave ter nas podpirate pri našem delu. Hvala seveda tudi vsem pokroviteljem in partnerjem, ki so omogočili, da smo letos festival izpeljali na tako visokem nivoju, s tako prestižnimi imeni in aktivnostmi. Se vidimo prihodnje leto!

Na spletnem mestu si lahko ogledate fotogalerijo zmagovalnih del in fotografije prejemnikov častnih omemb letošnjega natečaja, ki je potekal v okviru festivala Slovenia Press Photo 2015. Fotogalerijo si lahko ogledate s klikom na zavihek Zmagovalci 2015.

Foto: Matic Zorman
Zmagovalna fotografija 2015
Foto: Ciril Jazbec
Zmagovalna reportaža 2015


Odprtje razstave Jamesa Nachtweya Žrtev/The Sacrifice v Galeriji Kresija

10. junij 2015

V sredo, 10. junija 2015, je v Galeriji Kresija v Ljubljani potekalo odprtje razstave Žrtev/The Sacrifice, druge razstave svetovno priznanega ameriškega fotografa Jamesa Nachtweya v okviru festivala Slovenia Press Photo 2015 v Ljubljani.

Na dogodku sta Mateja Veble, strokovna sodelavka v Galeriji Kresija, in Matej Leskovšek, direktor SPP Zavoda za promocijo fotografije, izpostavila, da je Galerija Kresija šesto razstavno mesto na svetu, ki ima čast, da gosti odmevno razstavo fotografij Jamesa Nachtweyja. Razstavo je uradno odprla vodja Oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana mag. Mateja Demšič, ki je izpostavila primernost umestitve razstave v Galerijo Kresija, ki s svojo pozicijo, raznovrstno umetniško in kulturno dejavnostjo vedno bolj zarisuje in hkrati oblikuje kulturni zemljevid glavnega mesta Slovenije. Tehnično izjemno zahtevno postavitev, pri kateri je sodeloval tudi James Nachtwey, je s pomočjo Oskarja Musića vodil Peter Škrlep iz Studia Primer.

Razstava z naslovom Žrtev/The Sacrifice je sestavljena iz velikega panela, ki združuje 60 črnobelih fotografij, ki prikazujejo travmatične prizore iz terenske bolnišnice v Iraku. Decembra 2003 je Jamesa Nachtweya v Bagdadu ranila granata, vržena v vojaško patruljno vozilo. Po eksploziji se je zbudil na operacijski mizi vojaške bolnišnice med ostalimi žrtvami in pohabljenimi veterani, katerim posveča svoje reportaže. V svoji več kot tridesetletni karieri je bil tudi sam trikrat huje ranjen, monumentalno postavitev Žrtev/The Sacrifice je ustvaril kot poklon vsem reševalcem, ki dnevno oskrbujejo hude poškodbe in druge posledice grozovitih vojnih spopadov, saj se na podlagi lastnih izkušenj zaveda pomembnosti pravočasne in strokovne medicinske oskrbe, ki rešuje življenja.

Razstava Jamesa Nachtweya Žrtev/The Sacrifice bo v Galeriji Kresija na ogled do 26. junija 2015, vabljeni tudi k ogledu njegove razstave Priča/Witness v Galeriji Cankarjevega doma v Ljubljani, kjer bo na ogled do 17. avgusta 2015 z vodenimi ogledi ob četrtkih.

Foto: Tina Deu

Foto: Tina Deu


Odprtje razstave Priča/Witness Jamesa Nachtweya, ki s svojim delom premika in navdihuje

9. junij 2015

V uvodnem nagovoru ob odprtju fotografske razstave Jamesa Nachtweya Priča/Witness v Galeriji Cankarjevega doma v Ljubljani, je direktor SPP Zavoda za promocijo fotografije Matej Leskovšek, poudaril: »Izjemno sem ponosen, da lahko napovem letošnjega častnega gosta festivala Slovenia Press Photo; človeka, ki s svojim delom premika; človeka, ki s svojim delom navdihuje.«

Iz uvodnega nagovora:
James Nachtwey je fotograf ki je svojemu delu predan, je vztrajen, prodoren, nepopustljiv. Njegove fotografije resonirajo, gledalca ne pustijo ravnodušnega, njegove fotografije rešujejo, prepričujejo in postavljajo vedno znova in znova vse višje in višje standarde v industriji, nagovarjajo pa predvsem nas same, našo ljubezen do soljudi in pripravljenost, da pomagamo, ko se zgodi krivica, da pomagamo, ko ljudje tega sami ne zmorejo in nas tako opominja, da opozarjanja na grozote vojn, humanitarnih katastrof, krivic in nepravičnosti nikoli ni dovolj...

Fotografija lahko spremeni svet, če je uporabljena pravilno, če je uporabljena na dostojanstven način, če je novinar/fotograf iskren, požrtvovalen ... če je ideja njegovega delovanja čista in častna ... Fotografija lahko spremeni svet ... slika za sliko, eden za drugim ... in če bom sami, individualno naredili, kar lahko, kar je potrebno, je to že prvi korak.

Nekdo, ki to počne že več kot trideset let, ki je pri tem nepopustljiv in gre vedno do konca, je perfekcionist, tako na terenu kot kasneje pri predstavljanju in plasiranju dela med nas, bralce, gledalce, ljudi. Trideset let odrekanja, žrtvovanja, predanosti fotografiji, perfekciji, vse v luči tega, da med nas pripelje podobe in zgodbe ljudi, malih ljudi iz Bližnjega vzhoda, Afrike, Azije itd., skratka od povsod, kjer razsajajo krivica, lahkota, vojna in beda.

Vse z namenom, da nam s svojim delom postavi ogledalo, da bi hitreje spregledali, kakšni smo, kaj počnemo drug drugemu, in z namenom, da te naše navade spremenimo in popravimo. Da ne pozabimo.

Vedno znova nas s svojim delom opominja na pomanjkljivosti človeštva in pod vprašaj postavlja človeškost ljudi; a le zato, da je ne bi izgubili popolnoma, kajti to, je sam izkusil že neštetokrat in vedno znova ga pričevanje še bolj podžge, da dela še več in še bolje.

Bil je priča, njegove slike so njegovo pričevanje. Dogodkov, ki jih je posnel, ne smemo pozabiti in jih ne smemo ponoviti.

“I have been a witness, and these pictures are my testimony. The events I have recorded should not be forgotten and must not be repeated.”

Letošnjega festivala v Zavodu za promocijo fotografije, skupaj z letošnjima partnerjema festivala, Galerijo Fotografija in Cankarjevim domom, ne bi mogli uresničiti brez pomoči podpornikov:
Riko, Nikon Slovenija, Canon Adria, Fotoformat, Lidl Slovenija, Si.mobil, Mercedes-Benz, Gooya IT, UKOM I feel Slovenia, Taktik, Stratkom, Mestna občina Ljubljana in Galerija Kresija.

Foto: Tina Deu

Foto: Tina Deu


Predavanje Jamesa Nachtweya

9. junij 2015

Včeraj je preddverje Cankarjevega doma trepetalo od pričakovanja vseh, ki so se zbrali za poslušanje predavanja enega najznamenitejših vojnih fotografov današnjega časa, Jamesa Nachtweyja. Ko se je množica zgrnila v Linhartovo dvorano in je direktor SPP Zavoda za promocijo fotografije, Matej Leskovšek, napovedal veliko ime dokumentarnega foto novinarstva, je v dvorani nastala tišina, ki je poosebljala strahospoštovanje in občudovanje vseh nestrpnih ljubiteljev fotografije. In James Nachtwey je spregovoril.

Njegov globok, resen glas je v počasnem ritmu preveval dvorano in se dotaknil prav vseh poslušalcev.

»Bil sem priča in te fotografije so moje pričevanje. Dogodkov, ki sem je dokumentiral, ne smemo pozabiti in jih ne smemo ponoviti.«

James pravi, da je boljši fotograf kot govorec, zato fotografije govorijo namesto njega. To je njegovo poslanstvo in med predavanjem nas je popeljal skozi svoje življenje in delo; od začetkov svoje poti foto novinarja prek svetovnih vojnih žarišč in prizorišč družbenih kriz do točke, kjer je danes – še vedno neomajen, predan svojemu delu in vedno motiviran za nove izzive, za nove zgodbe, ki jih želi pripeljati pred obličje javnosti in politike.

James je študiral umetnostno zgodovino in politične vede. Dogodki iz vietnamske vojne so bili ključni za njegovo preusmeritev v fotoreporterske vode, saj so se ga podobe iz ameriško-vietnamskih spopadov dotaknile na prav poseben način. Spoznal je, kako pomembno je javnosti zagotoviti širšo sliko o dogajanju; tisto, diametralno vsiljeni politični retoriki; tako, kot jo lahko ponudi le očividec. Odločil se je, da postane priča, da nase prevzame breme videnih grozot, vse z namenom, da zgodbe trpečih dosežejo vse nas, v nas vzbudijo ne le šok, ampak predvsem sočutje, ki nas spodbudi, da ponudimo pomoč in se borimo proti novim konfliktom.

Na vprašanje, ali po videnem še ni izgubil zaupanje v človečnost in ljudi, odgovori mirno, preudarno. »Videl sem najhujše trenutke človeka, trenutke, ko prevlada zlo. Vendar sem ob njih ugledal neverjetno dostojanstvo, radodarnost, čast in brezpogojno ljubezen ljudi, ki nimajo ničesar, a bi dali vse; ki v nepredstavljivo težkih časih nadaljujejo z dvignjeno glavo, ljudi, ki se ne vdajo, ki poosebljajo pogum, ki izžarevajo najtoplejšo človeško energijo. Pred temi ljudmi sem ponižen; večkrat se vprašam, ali bi lahko na njihovem mestu izkazal taiste vrline.«

»To me bodri za vnaprej, to mi daje upanje, da bo nekoč konec krvavih bitk, krivic in trpljenja nedolžnih.«

Skozi predavanje smo si ogledali fotografije z njegovih nalog:

 • na Severnem Irskem, kjer je konec osemdesetih let začel svojo fotoreportersko pot;
 • prek Bosne in etničnih čistk na Balkanu, cvetočem z etnično, kulturno, nacionalno in versko raznolikostjo;
 • do etničnega konflikta med Tutsiji in Hutuji v Ruandi, ki je terjal milijon življenj, a ga mednarodna skupnost ni označila za genocid;
 • do Medmorske Amerike in t.i. nadomestnih vojn (proxy wars) velesil ter bitk med gverilskimi enotami;
 • nazaj v Vietnam, kjer so ameriške sile povzročile opustošenje za več kot pet desetletij generacij naprej, ki se spopadajo s prirojenimi nepravilnostmi kot posledicami kontaminirane vode in zemlje;
 • v Tajvan, kjer so v bolnišnicah smrti vreče pepela predstavljale umrle za aidsom in tuberkulozo, katerih družine so se jim zaradi sramu odpovedale;
 • na Kosovo in vojno v imenu vere in nacionalne pripadnosti, v katero je mednarodna skupnost posegla hitreje, a še vedno ne dovolj hitro, da bi rešila življenje nedolžnih civilistov;
 • v Somalijo, kjer so lakota in bolezni iz ljudi naredile žive okostnjake, ti pa so s svojimi gorečimi pogledi uspeli priti na naslovnice medijev in mobilizirati humanitarno pomoč;
 • v Romunijo, v sirotišnico otrok, ki ne izgleda kot hiša, še manj kot dom;
 • večkrat v Afganistan, okupiran s strani Rusov, Američanov in prežet s krvavimi civilnimi spopadi;
 • nenazadnje v New York, Jamesov dom, ki je 11. septembra 2001 spremenil svet tudi za Zahodnjake.
  In več, veliko več, kar si lahko ogledate na razstavi Priča/Witness, vključno z dogodki iz Čečenije, Iraka, širšega dela Afrike do azijske Kambodže.

  Kljub svoji skromni oceni svojih govornih sposobnosti, je James s svojim, na trenutke tresočim, glasom vse obiskovalce prikoval na sedeže in popeljal skozi zgodbe, ki se nikdar ne bi smele napisati. Vsako fotografijo je komentiral, vsi komentarji pa so pričali o zgodovini s strani posameznika, ki je bil očividec na krajih in v časih, ko je upanja malo. Pa vendar ga to žene naprej, želi si biti boljši v svojem delu, doseči več, povedati še bolj natančne zgodbe in spodbuditi še več ljudi, da pripomoremo k spremembi.

  »Za dobro, zgovorno fotografijo je najpomembnejše zaupanje ljudi, ki jih fotografiraš v najbolj intimnih stanjih in trenutkih. To zaupanje lahko pridobiš le z izkazom čistosti svojih namenov in prepričanjem v poslanstvo, ki te žene. Potem se bodo ljudje razkrili in pokazali svoje najtemnejše skrivnosti in bolečine.«

  Teh nikoli ne pozabiš. Ne moreš. In ne smeš. James pravi, da videno vedno nosi s seboj, brez premorov, brez odklopov. Kljub temu da mu grozovite podobe sledijo na vsakem koraku, so prav te tiste, ki poskrbijo, da koraka naprej. S fotoaparatom v roki, za boljši svet in za vse, ki jim je bila storjena krivica. Kajti človeštvo bo pogubljeno, ko bomo obrnili hrbet potrebnim pomoči.

  Foto: Tina Deu


  Program tega tedna

  7. junij 2015

  V tem tednu se nadaljuje Festival Slovenia Press Photo 2015. V ponedeljek bo poleg predavanja Jamesa Nachtweya v Cankarjevem domu v Ljubljani tudi otvoritev njegove razstave Priča/Wintess, v sredo v Galeriji Kresija pa otvoritev razstave z naslovom Žrtev/The Sacrifice. Vljudno vabljeni!

  Program tega tedna:

  ponedeljek,
  8.6.2015

  Predavanje:
  James Nachtwey, ob 17.00

  Cankarjev dom,
  Linhartova dvorana
  (Prešernova cesta 10, Ljubljana)
  Razstava:
  Otvoritev razstave Jamesa Nachtweyja, »Priča/Witness«, ob 20.00
  Cankarjev dom,
  Galerija CD
  (Prešernova cesta 10, Ljubljana)

  sreda,
  10.6.2015

  Razstava:
  Otvoritev razstave James Nacthwey, »Žrtev/The Sacrifice«,
  ob 20.00
  Galerija Kresija
  (Stritarjeva 6, Ljubljana)

  Znani so zmagovalci natečaja Slovenia Press Photo 2015

  5. junij 2015

  Na natečaj Slovenia Press Photo 2015, ki je od 10. maja do 1. junija potekal v sklopu istoimenskega festivala, je prispelo več kot 3000 fotografij. Mednarodna žirija pod vodstvom Jeroma Delaya, v sestavi Maral Deghati, Gali Tibbon, Louisa Gouliamaki, Mathilde Boussion in Jerome Huffer, je o zmagovalnih fotografijah in foto zgodbah v petih kategorijah ter najboljši fotografiji in reportaži 2015 odločila naslednje:

  Najboljša fotografija 2015 Matic Zorman
  Najboljša reportaža 2015 Ciril Jazbec


  Kategorija/Nagrada Najboljša fotografija Najboljša reportaža Častna omemba
  Novice Jaka Gasar Matic Zorman Miro Majcen
  Šport Maja Hitij Simon Chang  
  Narava in okolje Klemen Razinger Ciril Jazbec Matjaž Corel
  Kultura in zabava Željko Stevanić Ciril Jazbec Miro Majcen
  Ljudje Jaka Gasar Ciril Jazbec Jaka Vinšek, Jaka Gasar


  Letošnjemu festivalu Slovenia Press Photo se je pridružil tudi Lidl Slovenija. V okviru svoje trajnostne pobude »Ustvarimo boljši svet« so razpisali nagrade za posebne fotografske dosežke, ki najbolje predstavljajo idejo o ustvarjanju boljšega sveta. Nagrade so prejeli naslednji sodelujoči:

  Zmagovalna fotografija
  v okviru Lidlove pobude "Ustvarimo boljši svet"
  Nejc Balantič
  Finalisti v izboru za zmagovalno fotografijo
  v okviru Lidlove pobude "Ustvarimo boljši svet"
  Tomi Lombar
  Ciril Jazbec
  Miro Majcen
  Jaka Gasar

  Foto: Tina Deu Nagrajenci letošnjega natečaja Slovenia Press Photo 2015
  z mednarodno žirijo in direktorjem Zavoda SPP Matejem Leskovškom

  Foto: Matic Zorman Zmagovalna fotografija 2015

  Fatima Asfour sredi ruševin svojega stanovanja v Khan Younisu, Gaza, drži fotografije sinov, Rameza (26) in Ahmeda (25), obeh domnevno mrtvih po potopu ladje pri obali Malte.
  Khan Younis, Gaza, 27. 9. 2014

  V prihodnjih dneh bo na spletnem mestu objavljena fotogalerija vseh nagrajenih del letošnjega festivala.


  Podelitev plaket in nagrad za natečaj Slovenia Press Photo 2015

  5. junij 2015

  Danes zvečer, ob 20.30 uri, ste prav vsi vljudno vabljeni v Kosovelovo dvorano Cankarjevega doma, kjer bomo razglasili letošnje zmagovalce ter jim podelili plakete in nagrade. Po podelitvi bo kratka pogostitev in odprtje razstave zmagovalnih fotografij!

  Se vidimo!


  »Me-Mo Magazine: odkrivanje novih načinov vizualnega pripovedovanja zgodb«

  5. junij 2015

  Včeraj nam je v sklopu festivala Slovenia Press Photo 2015 v Galeriji Fotografija predavala žirantka in urednica digitalne revije Me-Mo, Maral Deghati. Z nami je delila koncept in prvo številko digitalne revije Me-Mo, ki predstavlja priložnost za pripovedovanje zgodb na bolj celosten in interaktiven način.

  Koncept revije Me-Mo – MEmory in MOtion, ki je zaenkrat dostopna le za imetnike Applovih produktov (iPad), so zasnovali fotografi in foto novinarji po srečanju med libijsko krizo. Sama ideja se jim je porodila, ker so želeli svoje (foto) zgodbe kot celostne, zaokrožene vsebine deliti s svetom, pa marsikdaj za to niso dobili priložnosti. Digitalna revija je tako zasnovana na posebnih pristopih, ki se jih fotografi želijo poslužiti pri predstavljanju svojih zgodb. Zato se ustanovitelji in urednica zanimajo predvsem za dolgoročne projekte, obenem pa želijo spodbujati mlade, nadarjene fotografe in jim pomagati uspeti v fotografskih vodah.

  Celoten projekt so nagrajeni fotografi v sodelovanju s skupino spletnih razvijalcev Libre ter veliko časa in strasti za koncept Me-Mo vzpostavili v dobrem letu. Pred kratkim je izšla prva številka, ki je tematsko obarvana s pomenom »strahu« - tudi sicer bodo naslednje številke tematizirane. Kot omenjeno do revije lahko dostopate zaenkrat le prek iPadov, na katere si naložite aplikacijo s posamezno številko. Posamezna številka bo vključevala novinarski uvodnik, več zgodb predvsem mladih, še neuveljavljenih fotografov, prispevek bolj priznanega foto novinarja in nenazadnje izkušnjo, ki vas bo dobesedno popeljala v foto zgodbo, ki je pred vami.

  S pomočjo digitalne tehnologije se zasedbi Me-Mo in Libre trudita angažirati čim več čutov gledalca/bralca s tehnikami poleg klasičnih prezentacij, tudi z vključevanjem filma, zvočnih efektov in interaktivnih efektov, ki jih gledalec v zgodbi sproža sam.

  Ekipa že pripravlja novo številko, več o dostopu do katere si lahko preberete na http://memo-mag.com oziroma si prek App Store ogledate predogled revije.


  NUJNO OBVESTILO – Predavanje Jamesa Nachtweyja je prestavljeno na ponedeljek!

  4. junij 2015

  Predavanje Jamesa Nachtweyja, napovedano za torek, 9. junija, v Kosovelovi dvorani, je zaradi velikega zanimanja prestavljeno na ponedeljek, 8. junija 2015, ob 17. uri v večjo, Linhartovo dvorano Cankarjevega doma.

  Predavanje enega navidnejših vojnih fotografov današnjega dne bo uvod v njegovo dvomesečno razstavo z naslovom Priča/Witness, ki bo v Galeriji Cankarjevega doma na ogled od 9. junija do 17. avgusta 2015.

  Projekt je nastal v sodelovanju s SPP Zavodom za promocijo fotografije in Galerijo Fotografijo v Ljubljani v okviru festivala Slovenia Press Photo 2015. Kustos razstave je Alain Mingam.

  Vstopnice so na voljo v Informacijskem središču Cankarjevega doma v pasaži Maximarketa, in sicer po ceni 8 EUR oziroma 5 EUR (za mlajše od 25, upokojence in starejše od 65 let). Nakup je možen tudi prek spleta.


  Državni udari po svetu in v domovini

  4. junij 2015

  Včeraj sta v sklopu festivala Slovenia Press Photo v Cankarjevem domu predavala foto novinarja Jerome Delay in Louisa Gouliamaki. Prvi je vodja AP za afriško regijo, Louisa pa dela za AFP iz Aten. Dogodek je bil podprt s strani Nikon Slovenija, ki je obenem tudi eden letošnjih večjih finančnih sponzorjev, brez katerih festivala ne bi mogli izpeljati.

  Medtem ko Jerome že desetletja misije opravlja na terenu povsod po svetu, v zadnjem času pretežno v Afriki, se Louisa ukvarja s problematiko v domači Grčiji, kjer demonstracijam in protestom, povezanim z grško ekonomske krizo, sledi že od samega začetka.

  Jerome se je z misije v Burundiju vrnil pred le nekaj dnevi in obiskovalcem predstavil še svežo foto zgodbo o dogajanju ob državnem udaru. Z nami je delil tudi svoje pretekle zgodbe iz Konga, Centralne afriške republike in od drugod, kjer je pokrival epidemijo ebole. Pripoveduje, da je v svojem življenju videl že marsikatere grozote, vendar fotoaparat postane neke vrste ščit, ki fotografa obenem opomni, da je njegovo delo posredovati zgodbo brez obsojanja in pristranskosti, zato sčasoma postane manj občutljiv na sicer nepredstavljive prizore pred objektivom.

  Louisa je, po drugi strani, izpostavila, da so njene delovne naloge v Atenah milejše v smislu življenjske nevarnosti, vendar obstajajo tveganja drugačne narave. Strinjala se je z Jeromom v kontekstu iskanja inovativnih kotov in slik za zagotavljanje dodane vrednosti fotografije oziroma zgodbe. Louisa je z nami delila serijo zgodb, zbranih na mnogih grških demonstracijah, in predstavila fotoknjigo, ki povzema dogajanje v Grčiji vse od začetka krize, in ki vsebuje tudi mnogo njenih fotografij.

  Kljub pričevanju, masakrom, nasilnim demonstracijam, nasilju in popolni izpostavljenosti, pa ostajata pozitivna in zadovoljna, da sledita svojemu poslanstvu.

  Foto: Tina Deu


  »Za dobro zgodbo ni treba iti na letalo in na ladjo, samo dobro se je treba ozreti naokoli.«

  3. junij 2015

  Gali Tibbon, svetovno priznana fotografinja in foto novinarka, ki že zadnjih nekaj let živi in dela v Jeruzalemu, je včeraj v Cankarjevem domu gostila prvo predavanje v sklopu festivala Slovenia Press Photo 2015. Gali deluje v okviru Canonovega raziskovalnega programa Europe Ambassador, Canon Adria je obenem tudi sponzor festivala SPP 2015.

  Gali se že skoraj desetletje poglobljeno ukvarja z vero in religijskimi praksami. Rojena v judovski družini, sama pravi, da ne veruje, jo pa vera ljudi fascinira in navdihuje. Prepričana, da je za dobro zgodbo potrebno predhodno raziskovanje in seznanitev s temo, pravi, da poleg nalog zaposlovalca svoje projekte najde po instinktu. »Nekatere zgodbe me preprosto pritegnejo in vedno sem se odzvala na nek občutek privlačnosti.«

  O njenem življenju in delu sta bila posneta dva dokumentarna filma, »Mirrors of War,« ki ga je režiral Patrick Chauvel, in »Beyond Assignment,« produkcija Knight Center for International Media. Zadnjih pet do sedem let se intenzivno ukvarja s preučevanjem in dokumentiranjem vej krščanstva, ki se stikajo v Jeruzalemu. Pripoveduje, da je eno najbolj presunljivih izkušenj doživela v Lalibeli v Etiopiji, ki je po mnenju etiopske pravoslavne cerkve afriški Jeruzalem, kamor se verniki odpravijo na tridesetdnevno romanje.

  Njene fotografije se nedvoumno dotaknejo gledalcev, saj živo uokvirjajo čustva in gorečnost vernikov, ne glede na to, ali so v barvah ali črno belo različici. Galin dolgoletni projekt bo kmalu sklenjen v knjigi, ki bo zaobjemala eno najširših vizualnih dokumentacij o verovanjih, osnovanih na Svetem pismu, vključujoč katolike, pravoslavce, jude in skupine kot so etiopska pravoslavna cerkev in samaritani. »Gre za več kot zgolj verovanje ali religijo, gre za kulturo, saj skupine prakticirajo v svojih, nekaterih že skoraj izumrlih jezikih, gre za kulturo oblačenja, običajev in tradicij.«

  Gali svetuje, da se je za dobro zgodbo potrebno dobro pripraviti, saj priprava omogoča lažji stik z zaprtimi skupinami, in biti vztrajen, se vračati nazaj in pridobiti zaupanje vernikov in verskih vodij. »Vendar pa se dobra zgodba ne skriva nujno v eksotičnih krajih; najdemo jo lahko kjerkoli, če le dobro pogledamo.«

  Odmevi krščanskega Jeruzalema Foto: Gali Tibbon

  Začetek festivala Slovenia Press Photo 2015

  2. junij 2015

  Zbiranje prijav za letošnji natečaj Slovenia Press Photo 2015 je zaključeno. Hvala vsem, ki ste prijavili svoje fotografije na letošnji natečaj. Mednarodna žirija bo imela zahtevno delo pri izbiranju najboljših, saj ste prijavili več kot 3000 fotografij!

  V tem tednu se začne Festival Slovenia Press Photo 2015 s pestrim programom. Vabimo vas, da se udeležite tudi predavanj in delavnic priznanih fotografov.

  V petek, 5. junija 2015, ob 20.30 uri v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma, bo potekal zaključni dogodek z razglasitvijo rezultatov natečaja Slovenia Press Photo 2015 in podelitvijo plaket ter nagrad. Prihodnji teden pa nas čaka predavanje in otvoritev razstav Jamesa Nachtweya, ki velja za najvidnejšega vojnega fotografa na svetu.

  Program tega tedna:

  torek,
  2.6.2015

  Predavanje:
  Gali Tibbon, Canonova ambasadorka, ob 20.00

  Cankarjev dom,
  predavalnici M3 in M4
  (Prešernova cesta 10, Ljubljana)

  sreda,
  3.6.2015

  Predavanje:
  Jerome Delay in Louisa Gouliamaki, ob 20.00

  Cankarjev dom,
  predavalnica M1
  (Prešernova cesta 10, Ljubljana)

  četrtek,
  4.6.2015

  Delavnica:
  Jerome Delay in Louisa Gouliamaki z gosti, ob 09.00
  Galerija Fotografija
  (Levstikov trg 7, Ljubljana)
  Predavanje:
  Maral Deghati, ME-MO, ob 20.00
  Galerija Fotografija
  (Levstikov trg 7, Ljubljana)

  petek,
  5.6.2015

  Delavnica:
  Jerome Delay in Louisa Gouliamaki z gosti
  , ob 09.00

  Galerija Fotografija
  (Levstikov trg 7, Ljubljana)

  Slovenia Press Photo 2015:
  Razglasitev zmagovalcev in podelitev nagrad
  , ob 20.30

  Razstava:
  Otvoritev razstave zmagovalnih del natečaja SPP 2015,
  ob 20.30

  Cankarjev dom, 
  Kosovelova dvorana 
  (Prešernova cesta 10, Ljubljana)

   


  Jerome Huffer bo zamenjal člana žirije Fabia Bucciarellija

  28. maj 2015

  Novinarski poklic je nepredvidljiv, kot se je potrdilo v primeru našega člana žirije, Fabia Bucciarellija. Nepričakovano je bil poklican na teren in mu tako ne bo uspelo sodelovati kot članu žirije na natečaju SPP 2015. Na mestu žiranta ga bo zamenjal Jerome Huffer.

  Jerome se je leta 2001 po študiju družboslovja pridružil fotografskemu oddelku Paris Matcha, danes je njihov urednik fotografije. Leta 2012 je ustanovil L'Instant, blog pod okriljem Paris Matcha, ki je posvečen foto novinarstvu.

  Fabia bomo pogrešali, saj bi moral obenem predavati tudi o digitalni foto reviji Me-Mo, vendar se zanašamo, da bo Maral kot glavna urednica revijo odlično predstavila tudi sama. Jerome pa bo s svojimi izkušnjami zagotovo pripomogel k delovanju šestčlanske mednarodne žirije, ki bo v začetku prihodnjega tedna izbirala najboljša dela natečaja SPP 2015.


  Žiriji se je pridružila še ena članica

  21. maj 2015

  Mednarodni žiriji, ki bo odločala o najboljših delih na natečaju Slovenia Press Photo 2015, se pridružuje še mlada Francozinja Mathilde Boussion, sicer novinarka in foto urednica pri mednarodno priznani francoski reviji 6Mois.

  Kot šesta članica bo prispevala k pestrosti letošnje žirije, ki ji sicer sestavljajo sama priznana imena svetovne fotografske sfere.


  Lidl Slovenija razpisuje nagrade za foto dosežke
  Ustvarimo boljši svet

  14. maj 2015

  Festivalu SPP se letos pridružuje Lidl Slovenija. V okviru svoje trajnostne pobude »Ustvarimo boljši svet« razpisuje nagrado za posebne foto dosežke, ki najbolje predstavljajo idejo o ustvarjanju boljšega sveta. Ta želja se lahko uresničuje na ravni medsebojnih odnosov, pomoči v socialnih ali zdravstvenih stiskah, skrbi za naravo, za živali ter ljudi.

  Izbor bo potekal na način, da bo strokovna komisija vzporedno z izborom najboljših avtorskih fotografij in reportaž v posameznih kategorijah izbrala še 5 najbolj izstopajočih avtorskih del na temo »Ustvarimo boljši svet«. Med avtorji 5 finalnih fotografij bodo izbrali tudi najboljšo, ki bo razstavljena skupaj s fotografijami ostalih prejemnikov nagrad festivala SPP.

  Lidl Slovenija bo zmagovalce tudi nagradil. Avtor najboljše fotografije bo prejel denarno nagrado v višini 500 EUR, preostali štirje finalisti pa bodo prejeli Lidlove vrednostne bone v višini 100 EUR.

  Po zaključku natečaja bo Lidl Slovenija pripravil še potujočo razstavo 5 najboljših fotografij na temo »Ustvarimo boljši svet«.

  Kaj morate storiti vi?
  Ko boste prijavljali svoje fotografije ali reportaže v posamezne kategorije (novice, šport, ljudje, kultura in zabava, narava in okolje), razmislite, ali z njimi ponazarjate tudi idejo o ustvarjanju boljšega sveta. Morda bo prav vašo fotografijo strokovna komisija uvrstila med finaliste ali jo celo razglasila za zmagovalno.  Festival SPP 2015 bo z obiskom počastil priznani vojni fotoreporter James Nachtwey

  14. maj 2015

  Letos bo prav posebno poslastico festivala predstavljal eden najuglednejših vojnih fotografov, JAMES NACTHWEY. James bo 9. junija 2015 v Cankarjevem domu vodil predavanje o svojem delu, obenem pa bodo njegova dela razstavljena tako v Cankarjevem domu, kot v Galeriji Kresija.

  Otvoritev razstave v Cankarjevem domu z naslovom "Witness" bo potekala v ponedeljek, 8. junija 2015, ob 20.00 uri. Njegov desetmetrski kolaž fotografij, imenovan "The Sacrifice", pa bo na ogled od 10. do 21. junija 2015 v Galeriji Kresija.


  James Nachtwey je s svojo fotografsko potjo pričel leta 1981 na Severnem Irskem, od tedaj pa je pokrival vse večje spopade zadnjih dveh desetletij, vse od Balkana, Bližnjega vzhoda do Afrike in Azije. Nachtwey je človek, ki se je vedno znova podal na prvo bojno linijo z željo, da bi njegove fotografije spregovorile v imenu žrtev in njihove bolečine. Njegovo poslanstvo je »napovedati vojno vojni,« zato se sam opredeljuje za »protivojnega« fotografa.

  Nachtwey je v svojem pristopu k delu vedno brezkompromisen, spoštljiv in zavzet za nedvoumen in nepopačen prikaz realnosti. Ne izvaja samocenzure ter je vedno in kjerkoli kritičen do politike.
  Ameriško nacionalno združenje fotoreporterjev je Jamesu večkrat podelilo nagrado za najboljšega fotoreporterja leta, sam pa ostaja skromen in zvest svojemu poslanstvu očividca (povzeto po besedilu Alaina Mingama, WP).


  Žiriji se je pridružila še Gali Tibbon

  14. maj 2015

  Mednarodni žiriji, ki jo sestavljajo Jerome Delay (AP Associated Press), Fabio Bucciarelli (Me-Mo), Louisa Gouliamaki (AFP) in Maral Deghati (Warm, Me-Mo), se je pridružila še GALI TIBBON, ambasadorka Canonovega programa European Ambassador.

  Gali bo 2. junija 2015 o svojem delu in sodelovanju s Canonom predavala v Cankarjevem domu.  Festival Slovenia Press Photo 2015 z enim najbogatejših in najraznovrstnejših programov do slej

  6. maj 2015

  Letošnji festival se bo odvijal v prvih dneh junija, Zavod SPP pa je tokrat za vse ljubitelje fotografije pripravil bogat program, ki bo poleg osrednjega natečaja vključeval predavanja, delavnice in razstave.

  Prijave na natečaj za slovenske fotografe bodo odprte od 10. maja – 1. junija 2015 prek elektronske prijavnice v rubriki Natečaj.

  Mednarodno žirijo bodo sestavljala uveljavljena imena s področja fotografske dejavnosti, ki bodo za goste festivala pripravili tudi različna predavanja.

  Vsem informacijam in obvestilom o poteku festivala lahko sledite tudi prek Facebook profila Zavod SPP oziroma strani Slovenia Press Photo ter prek Twitterja @Zavod_SPP. • Pokrovitelji:

  Medijski pokrovitelj:

  Delo Sobotna priloga
  Partner: