Mednarodna žirija

Mednarodno žirijo, ki bo ocenjevala prijavljene fotografije v sklopu natečaja SPP 2017, sestavljajo izbrani gosti Festivala SPP 2017, ki bodo sodelovali na okroglih mizah spremljevalenga programa razstave Roberta Cape VOJNI POROČEVALEC - POKLIC, STROKA, POSLANSTVO II.

Z veseljem predstavljamo Zohro Bensemro, Darka Bandića in Enrica Dagnina kot letošnje žirante.

ZOHRA BENSEMRA, Thomson Reuters

Zohra Bensemra, rojena v Alžiru, kot novinarska fotografinja dela od leta 1990. Svojo kariero je pričela pri časniku El Watan kot prva algerijska ženska fotografijnja, lea 1997 pa se je pridružila Reutersu med pokrivanjem alžirske državljanske vojne. Svoje delo je leta nadaljevala s pokrivanjem albansko-srbskega konflikta v Makedoniji, leta 2003 pa so jo napotili spremljat vojno v Irak. Od tedaj je poročala z območja Bližnjega vzhoda in Afrike, med drugim je pokrivala dogajanje referenduma v Sudanu, vstajo v Tuniziji in revolucijo v Libiji ter krizna žarišča na območju Afganistana, Sirije, Darfurja in Somalije. Med leti 2012 in 2014 je delovala kot Reutersova glavna fotografinja za Pakistan (stacionirana v Islamabadu), preden se je preselila nazaj v Alžir, od koder še vedno pokriva dogajanje na Bližnjem vzhodu in v Afriki. V zadnjem času jevečkrat potovala v Irak in ob iraških silah fotografirala dogajanje v vojni z Islamsko državo v Mosulu.DARKO BANDIĆ, Associated Press

Rodil se je v Zagrebu v nekdanji socialistični Jugoslaviji. Na Univerzi v Zagrebu je študiral zgodovino. Kot foto novinar dela od leta 1990. Z agencijo Associated Press je pričel sodelovati leta 1992, najprej kot neodvisni fotograf, kasneje pa je postal redni član ekipe. Na svoji fotografski poti je poročal z različnih aktualnih in športnih dogodkov v Evropi, Afriki, Aziji in na Bližnjem vzhodu, vključno z vojnami na Balkanu, v Afganistanu, Iraku, Libanonu, Gruziji, Libiji, Siriji in območju Izraela in Palestine. Pokriva tudi mnoge naravne in druge katastrofe, predsedniške obiske in športne dogodke, od svetovnih nogometnih prvenstev do dirk Formule 1. Za svoje delo je prejel številne nagrade.
ENRICO DAGNINO

Enrico Dagnino se je rodil leta 1960 v Italiji. Trenutno živi v Parizu in dela kot novinarski fotograf. Njegova dela so objavljena in razstavljena po celem svetu. Svojo foto novinarsko pot je začel konec osemdesetih let, približno okoli časa padca berlinskega zidu in žametne revolucije v Pragi. Kasneje je pokrival vstajo v Romuniji, državljansko vojno na Kosovu in druge konflikte po bivši Jugoslaviji. Več let je spremljal tudi izraelsko-palestinski konflikt in rusko-čečensko vojno. Poročal je o državljanskih vojnah v Jemnu, Somaliji, o begunski krizi v Ruandi in v regiji Nagorno-Karabakh, uporniškem gibanju Kabila v Demokratični republiki Kongo ter invazijah zavezniških sil v Afganistan leta 2001 in leta 2003 v Irak. Leta 2011 je pokrival dogajanje v Libiji, najprej iz Tripolija za časnik Paris Match, kasneje pa s fronte v Sirtu za Le Monde.


Pokrovitelji:

Medijski pokrovitelj:

Delo Sobotna priloga
Partner: