Vse najboljše Mozart!

Na današnji dan, 22. oktobra, se je leta 1964 rodil eden najboljših, če ne najboljši, košarkar iz območja bivše Jugoslavije. Govora je seveda o pokojnem hrvaškem košarkarskem velemojstru Draženu Petroviću.

Dražen Petrović, ki je zaradi svojega obvladovanja košarke prejel vzdevek »Košarkarski Mozart«, se je 22. 10. 1964 rodil v Šibeniku. Svoje prve košarkarske korake je naredil pri domači Šibenki. Za člansko ekipo Šibenke je zaigral že pri rosnih 15. letih. Po odsluženem vojaškem roku se je leta 1985 pridružil zagrebški Ciboni, kjer je takrat igral njegov brat Aco.

S Cibono je že prvo leto osvojil jugoslovansko prvenstvo in pokal, povrh vsega pa je v finalu evrolige Realu iz Madrida nasul 36 točk in domov prinesel še evropsko trofejo. Naslednje leto je Dražen s Cibono znova osvojil evroligo, premagali so litovski Žalgiris, v katerem je bil takrat legendarni Arvydas Sabonis. V štirih letih pri Ciboni je imel Dražen povprečje 37.7 točke na tekmo (osebni rekord 112 točk), v evropskih tekmovanjih pa 33.8 točke na tekmo (osebni rekord 62 točk). Po štirih sezonah v Zagrebu je prestopil v Real Madrid, kjer je odigral le eno sezono, 1988-1989.

Potem je Dražen svoj talent pokazal v Ameriki. Portland Trail Blazers so odkupili njegovo pogodbo in zaigral je v najmočnejši košarkarski ligi na svetu. Tam ni bil zadovoljen z minutažo, saj so imeli Trail Blazers na njegovem položaju veliko igralcev. Zaprosil je za menjavo in prestopil v New Jersey. Pri Netsih je že po prvi sezoni užival, saj je veliko igral. Imel je tudi najboljši met iz igre med vsemi branilci v ligi NBA – 51%. Razdajal se je tudi v sezoni 1992/1993, ko je imel povprečje 22.3 točke na tekmo in kar 45% met za tri točke. V Netsih si je prislužil status ikone v ligi NBA. Leta 2002 je bil sprejet v NBA Hall of Fame (Hišo slavnih).

Tekmoval je za reprezentanco Jugoslavije, po razpadu skupne države, pa je igral za Hrvaško. Za Hrvaško je igral le na Olimpijskih igrah leta 1992 v Barceloni. Tam so Hrvatje na krilih Dražena Petrovića osvojili srebrno medaljo, potem ko so v finalu izgubili proti ameriškemu Dream Teamu. Z Jugoslavijo je igral na OI v Los Angelesu leta 1984 in osvojil tretje mesto ter na OI v Seulu, kjer so bili Jugoslovani drugi. Leta 86 je na svetovnem prvenstvu v Španiji osvojil bron, prav tako leto kasneje v Grčiji na evropskem prvenstvu. Zlato medaljo je osvojil leta 1989 na evropskem prvenstvu v Jugoslaviji. Finale je bilo odigrano v Zagrebu, kjer je Petrović preživel štiri leta svoje kariere. Največji uspeh pa je verjetno zlata medalja leta 1990 na svetovnem prvenstvu v Argentini.

Dražen je umrl leta 1993 v Nemčiji. Vračal se je s turnirja na Poljskem in na poti doživel prometno nesrečo. A Dražena se bomo vedno spominjali po njegovi karizmi in neverjetnim znanjem košarke. Bil je eden prvih igralcev iz Evrope, ki so zaigrali v takrat izolirani ligi NBA. Odprl je vrata mnogim drugim, ki so mu sledili. Čez lužo je pustil velik pečat. Dražen je tudi najljubši evropski igralec LeBrona Jamesa, ki sedaj uživa status najboljšega igralca v ligi NBA.